DEBUT: Trio Nord

Trio Nord blev dannet i 2013, og siden 2015 har de studeret hos professor Tim Frederiksen i solistklassen for ensembler på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Trioen består af violinisten Kreeta-Julia Heikkilä, cellisten Jacob Shaw og pianisten Kristoffer Hyldig. Onsdag 11. januar debuterede de i Konservatoriets Koncertsal.

Først på programmet var Tchaikovskys klavertrio op. 50, Til minde om en stor kunstner. Den elegiske karakter i værkets første sats fremstod klart og stærkt i trioens fortolkning, og man noterede sig den forbilledlige balance mellem de tre instrumenter. Endnu bedre var andensatsen, Tema con variazioni, med den typisk iørefaldende Tchaikovsky-melodi som udgangspunkt for en række meget afvekslende variationer. Satsen er blevet kritiseret for at være for lang, og i nogle tilfælde udelader man da også enkelte af variationerne. Trio Nord havde dem allesammen med, og som de spillede dem, måtte der gerne have været flere. Satsen slutter med en sørgemarch, som fremførtes med fin indlevelse.

Efter pausen fik vi Schönbergs Verklärte Nacht fra 1905, inspireret af et digt af Richard Dehmel. Det er oprindelig skrevet for strygesekstet, men oftest hører man den orkesterversion komponisten selv udarbejdede. Men i 1932 lavede pianisten og komponisten Eduard Steuermann, selv tidligere elev af Schönberg, et arrangement for klavertrio, som giver dette mesterværk en mere gennemsigtig og afvekslende klang. Denne udgave høres ikke så ofte, men der findes dog en del udmærkede indspilninger af den. Men jeg tør godt påstå, at jeg aldrig har hørt den bedre spillet end med Trio Nord!

De tre fremragende musikere sad tæt sammen på scenen, og resultatet var en varm og tæt klang. Man fornemmede, hvordan de virkelig formåede at lytte til hinanden, noget af det vigtigste ved kammermusik, og sammen med deres uovertrufne musikalitet gjorde det koncerten til en meget stor oplevelse.

Som ekstranummer fik vi et “farvel”, Fritz Kreislers arrangement af Farewell to Cucullain, måske bedre kendt som Londonderry Air. Forhåbentlig var det ikke et “farvel” til Trio Nord – jeg vil ihvertfald meget gerne høre dem igen!

 

Kreeta-Julia Heikkiläs hjemmeside

Jacob Shaws hjemmeside

Jacob Shaw på Facebook

Kristoffer Hyldig på Facebook

In English

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.