En messe for fred

“Better is peace than always war”. Disse ord indleder sidste sats af Karl Jenkins’ The Armed Man: A Mass for Peace, komponeret i 1999 i anledning af årtusindskiftet. Værket blev bestilt af Royal Armories Museum, en pendant til Krigsmuseet i København, og skulle udtrykke håbet om fred. Med udgangspunkt i en folkesang fra 1400-tallet, L’homme armé, som adskillige renæssancens komponister også har anvendt, er det skrevet for kor og stort orkester, og høres ikke så ofte hertillands.

Ulrich Spahn Klausen, mangeårig dirigent for Slangerupkoret, har imidlertid lavet en udgave, hvor orkesterdelen er arrangeret for fem strygere, fem blæsere og slagtøj. Et særdeles effektivt arrangement, som i begyndelsen af maj kunne høres ved tre koncerter, og jeg overværede opførelsen i Filips Kirke på Amager.

Som instrumentalister hørtes Ensemble Felix, som jeg tidligere har skrevet om her på bloggen, og jeg blev endnu engang betaget af, hvor fyldig en lyd disse ti musikere kan frembringe. Der var også plads til flere meget fine solistiske indslag – en fornøjelse at høre! Ved denne lejlighed blev ensemblet suppleret med den glimrende unge slagtøjsspiller Gustav Søbæk, som gav musikken et flot rytmisk drive.

Men først og fremmest er det naturligvis et værk for kor, og Slangerupkoret var i den grad opgaven voksen. Der stilles store krav til sangerne, og de blev indfriet med stor sikkerhed og rigtig flot klang i alle stemmegrupper. Imponerende, at et amatørkor kan synge et værk af denne sværhedsgrad på så højt niveau.

Anette Spahn Klausen var solist i to af satserne, og sang smukt og bevægende, især i satsen “Now the Guns Have Stopped”, hvor hendes fine, bløde sopran i den grad kom til sin ret.

Med Ulrich Spahn Klausen selv ved roret var hele koncerten en ualmindelig fin og stærk oplevelse. Man var fanget ind lige fra starten, med de karakteristiske marcherende støvletramp, til slutningens afdæmpede korsats, sunget a capella. Tak for det!

Karl Jenkins: The Armed Man, Filips Kirke, Amager 9. maj 2019
Slangerupkoret
Anette Spahn Klausen sopran
Ensemble Felix
Louise Broch og Søren Lund violin
Lene Ørtoft bratsch
Thomas Bidstrup cello
Per Dalskov kontrabas
Lise Bache fløjte
Thomas Nissen obo
Carsten Bielefeldt klarinet
Lars Grüner-Nielsen fagot
Anita Blæsbjerg horn
Gustav Søbæk slagtøj
Ulrich Spahn Klausen dirigent

Slangerupkorets hjemmeside

Ensemble Felix’ hjemmeside

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.